De Vereniging wil op een zo eerlijk mogelijke manier de pups "verdelen" over de belangstellenden. De Vereniging hanteert hiervoor een intekenlijst waarvan de volgorde wordt bepaald door inschrijving op datum van binnenkomst. U kunt op het formulier uw voorkeur voor een teef, een reu of geen voorkeur aangeven evenals eventuele andere wensen.
De adviesprijs voor een pup bedraagt € 1000,-. Dit is inclusief een afdracht die de fokker doet aan de vereniging. (Besluit Algemene ledenvergadering 26 maart 2022).
Om u in te schrijven voor een pup moet u het formulier daarvoor invullen. Deze kunt u op deze pagina vinden. Wanneer u zich inschrijft voor een pup, dient u er rekening mee te houden dat er een wachttijd is.
Wilt u lid worden van de Vereniging kijk dan op de pagina Lidmaatschap.
Het bestuur behoudt zich het recht voor om in incidentele gevallen iemand eerder bij een fokker voor te dragen dan dat de plaats op de intekenlijst rechtvaardigt. Het bestuur zal zich hier uiteraard zeer terughoudend in opstellen.
Procedure pupbemiddeling
Als er een nestje geboren is, wordt zo spoedig mogelijk door de fokadviescommissie (FAC) aan de intekenlijstbeheerder doorgegeven hoeveel pups (reuen en teven) van de fokker (pupeigenaar) via de intekenlijst geplaatst kunnen worden. De intekenlijstbeheerder belt met de potentiële pupeigenaar. Indien deze daadwerkelijk geïnteresseerd is in een pup dan krijgt hij/zij het telefoonnummer van de fokker om contact te zoeken en om nadere afspraken te maken.
Indien een fokker niet tot overeenstemming komt met een potentiële pupeigenaar of om andere redenen een andere selectie wil, zal hij/zij de intekenlijstbeheerder onder opgave van redenen informeren, waarna de intekenlijstbeheerder een volgende potentiële pupeigenaar zal benaderen.
Als u enkele keren door een fokker geweigerd wordt, kunt u van de intekenlijst worden afgehaald. Als dit gebeurt ontvangt u hiervan uiteraard bericht van de intekenlijstbeheerder. Zo mogelijk worden dergelijke situaties eerst besproken in een bestuursvergadering.
Gezien dat mensen veelal lang moeten wachten voor een Markiesjes puppy willen we beschikbaar gekomen puppy's zo eerlijk mogelijk toebedelen aan de wachtenden. Dit betekent dat wanneer iemand een Markiesjes puppy verkregen heeft, de betreffende inschrijving verwijderd wordt van de wachtlijst. Mocht u nadat u een puppy verkregen heeft in de toekomst nog een Markiesjes puppy wensen; dan dient men zich opnieuw in te schrijven en van onderaf aan op de intekenlijst te wachten.
Men kan zich maximaal 1 x inschrijven op de intekenlijst voor een Markiesjes puppy.
Let op: De vereniging bemiddelt niet tussen een belangstellende voor een pup en een fokker
Degene die een nestje heeft (fokker) is pupeigenaar en beslist uiteindelijk zelf aan wie hij of zij de pups wil doen toekomen. Inschrijving op de intekenlijst garandeert dus niet dat u in het bezit van een pup komt.
Sommige fokkers hebben specifieke wensen of stellen speciale eisen om u voor een pup in aanmerking te laten komen. Het is tussen u en de fokker om daar gezamenlijk wel of niet uit te komen. De vereniging heeft daar geen invloed op!
De ervaring leert dat iedere fokker graag inzicht wil krijgen in waar zijn of haar pups terecht komen. Om een fokker meer inzicht te geven in uw situatie kunt u de diverse rubrieken op het intekenlijstformulier invullen. U bent dit echter niet verplicht. Uiteraard kunt u er voor kiezen om eventuele vragen van de fokker te beantwoorden op het moment dat het contact tot stand is gekomen. Uw gegevens worden pas verstrekt aan een fokker als u via uw plek op de intekenlijst in aanmerking komt voor een pup. Intussen kunt u erop vertrouwen dat uw gegevens vertrouwelijk worden behandeld zoals aangegeven in het privacyreglement van de vereniging.
Contact over de intekenlijst
De Vereniging kan zich voorstellen dat u geïnformeerd wilt blijven over uw plaats op de intekenlijst en de termijn waarop u mogelijk een pup kan krijgen. Helaas is nooit exact aan te geven wanneer dit zal zijn omdat dit van verschillende factoren afhankelijk is, zoals het aantal pups dat geboren wordt, hoeveel een fokker via de Vereniging wil plaatsen en aan wie. Namen van personen op de intekenlijst voor een pup zullen niet worden gepubliceerd.
Wel kunt u zelf aan de hand van uw intekennummer bijhouden wanneer u mogelijk aan de beurt bent. De intekenlijst wordt pas definitief bijgewerkt als pups het nest verlaten hebben.
Wilt u zelf uw plaats op de intekenlijst goed controleren en zo spoedig mogelijk veranderingen of onjuistheden doorgeven.
De intekenlijst is gesplitst in 'actieve lijst' en een 'slapende lijst'
Met de 'actieve' lijst wordt gewerkt in geval van plaatsingen. De 'slapende lijst' ( ook wel de 'belt zelf-lijst" genoemd) staan personen die hebben aangeven wel op de wachtlijst te willen maar nu om welke reden dan ook nog geen pup willen. Het kan voorkomen dat iemand van de 'belt zelf-lijst' contact opneemt voor een Markiesje. Als de inschrijfdatum op de intekenlijst ouder is dan de uwe gaat hij of zij dus voor u naar de 'actieve lijst'.
Vriendelijk doch dringend verzoek
Wilt u zelf alert zijn op het actueel zijn van uw gegevens? Indien uw omstandigheden, voorkeur, e-mailadres of andere van belang zijnde gegevens wijzigen, mail dit dan aan de intekenlijstbeheerder.
Als u om wat voor reden dan ook geen Markiesje meer wilt meldt u dan af! Bij voorbaat dank voor uw medewerking.
Het zal u duidelijk zijn dat in discussie gaan met de intekenlijstbeheerder geen nut heeft omdat hij of zij slechts informatie doorgeeft ('de boodschapper') en geen invloed heeft of zal uitoefenen op de gemaakte keuzes van de fokkers. Er vindt dus geen bemiddeling plaats! Wij vragen uw begrip hiervoor.
Nadat u een pup heeft gekocht
Als u een pup heeft gekocht, vragen wij van u om uw Markiesje op de leeftijd van ongeveer 18-24 maanden te laten beoordelen door een keurmeester op een jongehondendag van de Vereniging. De oproep hiervoor wordt gedaan in het clubblad "De Markiesjespost", via de website en via e-mail. Indien uw Markiesje geschikt wordt bevonden voor het terugfokprogramma verzoekt de Vereniging u om met een teefje een keer een nestje te nemen of uw reu voor dekking ter beschikking te stellen. Uw bijdrage wordt zeer gewenst en is nadrukkelijk van belang voor de verdere opbouw van het ras.
Sommige pupeigenaren besluiten te vroeg en soms op onjuiste informatie om hun teef te laten steriliseren dan wel hun reu te laten castreren. In het belang van het fokprogramma verzoeken wij u dit niet of in ieder geval niet overhaast te doen en zeker niet voordat u zich goed heeft laten informeren door één van onze leden van de fokadviescommissie (FAC).